gezins planning
omdat china het erfgoed word doorgegeven via de mannenlijke lijn hadden jongens de voorkeur. in 1978 werd vanuit de regering opgelegd dat 1 gezin maar 1 kind mocht hebben. door deze beperking werden meisjes vaak ter vondeling gelegd of omgebracht door druk van buitenaf. sinds 2002 mogen gezinnen 2 kinderen hebben maar mag tijdens de zwangerschap niet meer geselecteerd worden tussen jongens en meisjes. de verandering van het 1 kind programma kwam vooral door binnenlandse en buitenlandse kritieken op de wet. jongens zijn belangerijk omdat ze de familie achternaam houden.
de tradities en gebruiken komen uit alle uithoeken van het land. de tratidionele verschilllen tussen de steden en provincies kunnen heel erg groot zijn.
ze zijn al vroeg begonnen met landbouw met het verbouwen van rijst. ze bewerkten al vroeg aardwerken en bronze werken, 1750 - 11200 V. Chr on wikkelde ze als een schrijfweize (schift). de toegenomen welvaart leide tot invallen van het westen daarom werd de chineese muur gebouwd. er zijn zelfs tijden greweest dan china was afgesloten van de hele wereld.

mitilogie
de chinese mitilogie begon tijdens de wei en jin denastie. de schrijvers van die tijd gebruikte taotischtische en boedhistische invloeden om verhalen over helden, goden en spoken te schrijfen een groot deel van de chineese cultuur is gebasseerd op de gedachte dat er een geestelijke wereld bestaat. veel verhalen zijn uitgegroeid tot traitionele chinese feestdagen. enkele chinese rituelen rondom waarzeggerij zijn nogsteeds in gebruik
geloofen
de grondwet van de volkrepubliek china voorziet in godsdienst vrijheid hebt, maar moedig niet aan om het te beoefenen.
china herkent officieel 5 godsdiensten, boedistme, Taoïsme, Confucianisme en protestanten.
In China hebben zich van oudsher de volgende religies en filosofieën ontwikkeld c.q. gevestigd:
- Voorouderverering
- Taoïsme
- Confucianisme
- Traditionele Chinese godsdienst
- Boeddhisme (vanuit India).
- er zijn vele goden 2 voorbeelden hiervan zijn
- chenghuang
- panjinlian
huwelijk en overleiden : dit is in china de kleur van rauw daarom dragen chineese vrouwen tijdens het huwelijk soms geen witte bruidsjurk
opvoeding : is zeer streng en traditioneel , kinderen die niet luisteren krijgen een tik op hun handen, kinderen slaan is daar heel normaal. groot ouders worden meestal opvoeders van kinderen omdat de ouders werken. een veel gebruikt middel is herhaling . kinderen worden constant herrinderd aan hun fouten, ze moeten heel goed hun est doen op school. ouders willen dat kinderen hoge beroepen krijgen. chineese kinder staan dan ook onder druk om te presteren. soms is de druk zo hoog dat studenten zelfmoord plegen als ze falen. pubertijd bestaat niet volgen chinesen. sexuele voorlichting word niet verteld. dat is aan de staat. een kind van 15 is volwassen. ze moeten sterk zijn tegen het negatieven, meisjes worden beschermd opgevoed. als de dochter thuiskomt met een vriend is dat minder leuk als een jongen met een vriend. vrouw moest als maagd trouwen een jongen niet. traditioneel homosexueel word niet geaccepteerd. omdat ouders verwachten dat ze de kleinkinderen van hun zoon kunnen opvoeden en dan zijn ze verzekerd van de volgende generatie. respect is in china heel belangerijk. je word gedwongen respect te hebben. schelden is verboden (openbaar). ouders worden vrantwoordelijk gehouden voor het naleven van deze regel. china hecht veel waarde aan schone ruimtes . vuil maken is respectloos. taal : in china zijn meerdere talen dialekten meestal bedoelt mensen met chinees het manderaan.chineese taal bestaat al heel lang. meer dan 2500 jaar geleden er zijn ook orakel botten met chinese karakters die nog ouder zijn. er zijn veel dialekten er zijn 12000 karakters. vroeger meer. 1 karakter heeft meer betekenissen. meestal is een woord 2 karakters (of meer). de chinees kan ongeveer 4000 karakters. je moet 6000 kennen voor een universiteit.
omdat het zo moeilijk is kunnen veel chinesen het praten maar niet lezen of schrijven.
Astrologie :
In de Chinese astrologie is het teken uit de Chinese dierenriem het belangrijkste. Het teken van de Chinese dierenriem verandert eens per jaar: met de viering van het Chinees Nieuwjaar Kinderen die gedurende het jaar geboren worden, krijgen het teken van het jaar als sterrenbeeld. De Chinese dierenriem heeft twaalf tekens: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, varken Volgens de legende nodigde Boeddha alle dieren uit voor een feest. Tijdens het feest werd er een race gehouden tussen de dieren. Naar elk dier zou een jaar genoemd worden. De rat vertelde de kat dat het feest een dag later zou zijn. Zelf reed de rat op de rug van de os mee en kwam als eerste aan. De kat eindigde op de dertiende plaats en was te laat om een jaar naar zich genoemd te krijgen. Daarom achtervolgt hij tot op de dag van vandaag nog steeds de rat om wraak te nemen voor diens bedrog.
De elementen en de cyclus van 60 jaar
Naast de tekens spelen ook de elementen een belangrijke rol. Er zijn vijf elementen. Elke 12 jaar verandert het element, waardoor een cyclus van 60 jaar ontstaat. De huidige jaarcyclus is begonnen in 1984. Elk element staat voor een regio, kleur en een planeet. De elementen zijn:
- Hout (mu, 木), staat voor: het oosten, blauw en groen en Jupiter.
- Vuur (huo, 火), staat voor: het zuiden, rood en Mars.
- Aarde (tu, 土), staat voor: het midden, bruin en geel en Saturnus.
- Metaal (jin, 金), staat voor: het westen, wit en Venus.
- Water (shui, 水), staat voor: het noorden, zwart en Mercurius.
De cyclus van 60 werd voor het eerst gebruikt tijdens de Shang-dynastie.
Andere belangrijke dingen
In de Chinese astrologie spelen behalve de tekens en de elementen ook de volgende dingen een rol:
- Yin en Yang: even jaren zijn yang, oneven jaren yin.
- het uur van de dag.
- het seizoen.
Thee :
De praktijk van het theedrinken heeft een lange geschiedenis in China, waar het ook vandaan komt. De Chinese theecultuur is rond de 2000 jaar oud en daarmee de oudste theecultuur in de wereld. Japan heeft in de loop van de tijd de theecultuur van China overgenomen en verfijnd. Ook in China is er een eigen theeceremonie die vertaald theekunst wordt genoemd. Na de grote onderdrukking tijdens de Culturele Revolutie vanaf 1966 en de sluiting van veel theehuizen, is ze in de jaren '00 echter alleen nog in het zuiden en het westen (en op Taiwan) verspreid. Het drinken van thee is voornamelijk een familiegelegenheid, waarbij er vaak ongezoete groene thee wordt geschonken.
Theebladen werden sinds de Ming-dynastie samengeperst tot theeblokken. Hiervan werd thee gemaakt om te drinken en dit werd ook gebruikt als voedsel en betaalmiddel.
Als teken van eerbied werd gasten in China thee geserveerd. Dit bestaat nog steeds. De jongere generatie biedt de oudere generatie thee aan om hun eerbied te betuigen. Het talent om goede thee te bereiden was vroeger ook een belangrijk criterium voor de keuze van een toekomstige schoondochter. In vooraanstaande Han-Chinese families toont de theekan de sociale status van de drinker aan: de dienaar, dagloner en dergelijke dronken thee uit een tinnen theekan, zodat men geen theekopje nodig had. Een kleinere porseleinkan was voor de familie en de gasten bestemd. Het familiehoofd en de eregasten dronken hun thee uit theekopjes met deksels.
Thee speelt ook bij veel gebruiken een belangrijke rol als symbolisch geschenk, vooral bij bruilofts- en verlovingstradities. De naam van het verlovingsgeschenk van Han-Chinezen is bijvoorbeeld gelijk aan theegeschenk. Dit gaat terug op de Song-dynastie, toen het gebruikelijk werd de familie van de uitgezochte bruid thee over te brengen; de huwelijksbemiddelaar noemde men een theedoosdrager.
In de provincie Jiangsu werd de bruidegom op de dag van de bruiloft door de mannelijke familieleden in het huis van de bruid met thee ontvangen, waarbij hij drie kopjes moest drinken die de thee van de deuropening werd genoemd. Daarna mocht hij de bruid zien.
In de provincie Hunan behoorde thee tot het bruiloftsfeest. Het bruidspaar bood de gasten in een rij langs thee aan als teken van eerbied. De gasten beantwoordden die met een geschenk in de vorm van geld als dank. Daarna dronk het bruidspaar een kop thee voor het bijeenbrengen van het hoofdkussen.
Bij de Bai-nationaliteit hoort het theeritueel in de slaapkamer van het bruidspaar tot het huwelijksritueel. Het paar biedt de aanwezige gasten drie maal achter elkaar thee aan: eerst bittere thee, daarna gezoete thee met nootjes en tenslotte zoete melkthee - eerst bitter, dan zoet en dan een smaak om na te denken.
Van een schoondochter werd in vroegere tijden verwacht dat ze kundig was in het bereiden van een goede thee. Op de dag na de bruiloft moest ze vroeg opstaan om haar schoonouders thee te serveren. Het was ook gebruikelijk dat de oudste zoon of dochter van een familie de ouders elke morgen uit naam van de kinderen een kopje thee brachten.
china verjaardagen
In het Chinees is het woord voor verjaardag "geboortedag (生日)". De Chinese cultuur beschouwt de verjaardag als een echt familiefeest
china in nederland
Voor de ongeveer 145.000 Chinezen die in Nederland wonen is het soms moeilijk om de traditionele cultuur te behouden. Dat komt doordat veel van hen atheïst zijn, een klein deel protestant en een steeds kleiner wordend aantal boeddhist, daoïst en confucianist
