LandSchap

China heeft een oppervlakte van 9.596.961 km² en is daarmee het op 2 na grootste land ter wereld, het is ruim 239 keer groter dan Nederland! de grootst afstand  5000 KM (Kilo Meter) is van oost naar west. het landschap in China is heel afwisselend en het klimaat ook. Ongeveer twee derde van het land bestaat uit bergen en heuvels die vooral in het binnenland liggen.

In dit groote land vindt je enorme bergen en kleinere heuvels, meren (meer dan 2.000), rijstvelden,  rivieren en hoogland en vlakten. China bestaat voor 35% uit bergen, voor 27% uit hoogland, voor 17% uit woestijn, de rest is heuvelachtig gebied of vlakte. Dat het landschap China ‘bergachtig' is zie je wel uit het feit dat het land meer dan honderd bergtoppen heeft die hoger zijn dan 7.000 M (meter). de Mount Everest is het hoogst deze ligt deels in Tibet,( wat bezet is door China), en deels in Nepal. De Mount Everest is ongeveer 8.848 M (meter) hoog. Het laagste punt in China ligt ongeveer 154 meter onder de zeespiegel en heet Turpan Depression.

Het landschap China kent naast bergen en heuvels ook lage vlaktes en  woestijnen. De grootse woestijn in China is de Gobi, ook wel Gebi Shamo genoemd. De woestijnen en droge vlaktes vindt je vooral in het noorden en noordwesten. Het landschap in China daalt van noord naar zuid en van west naar oost, alles richting de kust. Hierdoor heb je een groot aantal rivieren in China die richting het oosten stromen, in totaal ongeveer 5.000! De langste rivier in China is de Yangzi Jiang die ongeveer 5.200 kilometer is. Het is na de Amazone en de Nijl de op drie na grootste rivier ter wereld. De bekendste rivier is de Gele Rivier die regelmatig in nieuws komt door overstromingen. In totaal kent het landschap China zo’n 220.000 kilometer aan rivieren. Daarnaast heeft het nog een kustlijn van 5.500 kilometer met verschillende eilanden. 

 China heeft zelfs 45 bezienswaardigheden of natuurgebieden die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan! 

China grens aan Rusland, Kazakstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Mongolië en Korea in het noorden, en Pakistan, India, Nepal,Myanmar, Laos en Vietnam in het zuiden. Het land heeft ruim 20.000 kilometer aan grens! Dat is ongeveer de helft van het aantal kilometers als je de hele wereld rond wilt.

 

klimaat

 

in China komen bijna alle klimaten voor. in de bergen in het zuid-westen een hoog gebergte klimaat met strengen winters en matige warme zomers. in de woestijn in het noorden, een woestijn klimaat, waarbij het verschil in temperatuur overdag HEEL HEET en s'nachts HEEL KOUD, het verschil is dus groot. in het ZUID-OOSTEN is een tropisch klimaat met zomers een regenseizoen. in de oost kust heerst een zee klimaat. en in het noorden een land klimaat met heet zomers en koude winters. in de overgangsgebieden heerst een steppe klimaat. in het zuiden een Savanne klimaat. :)

Het klimaat in China valt uiteen in twee periodes. In de winter ligt boven Oost-Siberië een hogedrukgebied van rond de 1035 hPa. China is onder invloed van een zwakke noordelijke luchtstroming. In juli nestelt zich een lagedrukgebied van 1000 hPa boven het midden van China (Sichuan). Boven Noord-China ontstaat een zuidoostelijke tot oostelijke luchtstroming.

Het zuiden is in de greep van de jaarlijkse terugkeren van ITCZZ en het kou noorden in de greep van de siberische kou

in het westen van China staat in teken van hoogte of woestijnen

Een groote berggebied bestaande uit de Himalaya, het Kunlungebergte en het Tanggula-gebergte vormt de belangrijkste hoogtes. Toppen van de bergen liggen tot boven de 8000 meter. De lagere delen liggen op een hoogte van gemiddeld 4000 meter, zodat sprake is van het dak van de wereld. Het Altun- en Nan-gebergte vormt de grens met het hoogste gedeelte. vanwege deze hoge ligginen is het niet altijd te warm in west China. In de bergen is het gemiddel 3 graden celcius en de lager delen is het ongeveer 10  Graden celcius. bijvoorbeeld in kashi gemiddeld 12 graden Celcius

in het woestijdgebied kunnen de verschillende temepraturen in de zomer en winter in de zomer en winter kan het verschillen tot wel 80 graden

in de Himalaya valt ongeveer 400 milliliter regen en in de woestijn RUQUIANG 26 milliliter per jaar

in RUQUIANG schijnt de zon ruim 3100 uur per jaar de zonnigste plek van China. 

De winter is heel koud in de woestijn (noordelijk ong -15 tot -20 met uitschieters naar -40 graen onder nul in het zuidden van china heeft een korte zachte wintlage delen van de himalaya -10

zomers in de woestijn tussen e 25 en 27 graden en plaatselijk 35 graden.en zelfs 45 graden in de hooglanden is het aangenaam warm ong 23 graden .

in maart en april kan China last hebben van stofstormen dan moeten mensen een stofkapjes op.

het zuiden van china is een zee en tropisch regenwoud klimaat gemiddeld is het in zuid china warm. er valt tussen de 1000 en 1800 millimeter neerslag. het zuiden van china heeft een zachte tot geen winter. over dag is het warp tot een graad of 21, in de zomer is de gemiddelde tempratuur ongeveer 33 graden celcius. door de hoge relatieve natheid van ongeveer 80% is de warmte zeer drukken. in de bergen van west zuid china is het een stuk frisser en afhankelijk van de hoogte wordt het nooit een tropische tempratuur. in de zomer steekt de zuidwestmoezon op van mei t/m september, daardoor komt extreme regen val. regen van 100 tot 150 op één dag en soms zelfs 400 tot 500 in 1 etmaal ! hierdoor ontstaan vaak overstromingen

tegelijk met de regen tijd is ook de intertropische convergentie zone

in hongkong valt elke maand meer dan 300 milliliter en in augustes bijna 400 milliliter. daarom is het ook een van de natste plaatsen in china.

de buien gaan soms samen met code rood weer  zware windstoten/tornado's en grote hagelstenen zijn mogelijk in zuid en oost china. op 19 april 1995 zou in guangdong een hagelsteen van 15 kilo gevallen zijn.

bij de zuidkust en oostkust komen orkanen voor. heel soms weten ze de kust  te berijken maar op land stoppen ze snel :)

 

noord china

Land- en woestijnklimaat

In het noorden van China is de gemiddelde jaartemperatuur van -1,6 graden in de heuvels bij Hailar tot rond de 14 graden in de laagvlakte bij Jinan

het is een zeer droog gebied met regen tussen de 140 ml en 700nl per jaar :)
er is 2600 tot 3200 uur zon. het is een van de zonnigste plaatsen ter wereld. in de winter is een koude luchtstroom vanuit oost siberië en dan is het wel tot -50. de winter is daarom in het noorden lang en koud. van -15 graden tot -31 graden celcius. de noordelijke grens rivier met rusland "AMUUR" is ongeveer de helft van de jaar bevroren. mohe is de koudste plaats van China. over dag is het noord-oosten van china maximaal -20. in de winter is het gebied heel droog en schijnt er veel zon. de zomer in de zomer is het warm in noord China. zuid-oosterlijk tot oosterlijk luchtstroom voert warme oceaan lucht aan. gemiddeld is het 26 graden celcius

in de bergen iets lager in de laagvlakte is het gemiddeld 32 graden.

Juli en augustus zijn twee natte maanden met in Jinan rond de 200 millimeter neerslag. Ook in Beijing valt dan zo'n 180 millimeter.

In het voorjaar als de bevroren ondergrond van Noord-China en Mongolië ontdooit ontstaan flinke zand- en stofstormen.
De lucht wordt geel of soms zwart en buiten is het bijzonder onaangenaam.